Mann fra Alabama tildelt 2,5 millioner dollar i skadeerstatning etter at et stoff angivelig ga ham bryster

Det er den første av tusenvis av slike saker over hele landet som får en jurydom. Austin Pledger, 20, som har autisme, vokste bryster etter å ha blitt foreskrevet Risperdal for autisme, heter det i søksmålet. Kreditt: Benita Pledger

En jury i Philadelphia Common Pleas tildelte tirsdag 2,5 millioner dollar i erstatning til en mann i Alabama med autisme som tok det antipsykotiske stoffet Risperdal som tenåring og fikk bryststørrelse 46DD, ifølge Thomas Kline , mannens advokat.

Denne rettssaken er viktig offentlig fordi den for første gang ga et vindu inn i de reelle risikoene ved stoffet, fortalte Kline de Philadelphia Daily News .

Det er den første av tusenvis av slike saker over hele landet – 1200 er til behandling i Philadelphia-domstolen alene – for å få en jurydom, sier Kline til PEOPLE.

Hans klient, Austin Pledger, nå 20, fra Thorsby, Alabama, ble dømt ufør av domstolene, så moren hans, Benita Pledger, vitnet om virkningen i stedet, sier han.

Morens vitnesbyrd foran juryen er at han ville knuse dem på et bord, sier han. Og at når han kommer ut av dusjen dekker han seg til i et håndkle før han ser seg selv i speilet.

En talskvinne for legemiddelprodusenten, Janssen, et datterselskap av Johnson & Johnson, sendte PEOPLE en pressemelding der de sa at selskapet er skuffet over avgjørelsen og vurderer alle alternativene, inkludert anker.

Vi mener bestemt at denne dommen bør oppheves, heter det i uttalelsen. Risperdal har forbedret livene til utallige barn og voksne over hele verden.

Videre sier selskapet at stoffet har etiketter som beskriver bivirkningene, og Pledgers lege var også klar over dem.

Men Kline sier at Pledgers mor ikke visste om risikoen da han begynte å ta det i 2002 i en alder av 8 for å håndtere irritabiliteten forbundet med autisme. Legemidlet ble ikke godkjent for barn og ungdom før sent i 2006.

Hun hadde ingen anelse om at det var forbundet med vekst av kvinnelige bryster, sier han. Austin er blant de mest sårbare og dyrebare i vår verden.

Austins lege, Jay Mathisen, vitnet at han ikke var klar over at gynekomasti, navnet på tilstanden, kunne skyldes bruk av stoffet, ifølge Philadelphia Inquirer .

Austin kan bare bli kvitt brystene med en mastektomi, sier Kline, noe han ikke har gjort ennå.

Han har først nå vært gjennom tenårene, sier han. Disse avgjørelsene er vanskelige og enda mer når barnet er skrøpelig, som Austin, så moren hans har vært veldig treg og tålmodig.

I mellomtiden er Austin mest stolt av ansiktshåret hans fordi han ønsker å være som faren sin, sier Kline, selv om han hver dag ser at han er som moren sin.