California City erklærer Sriracha Hot Sauce Factory som offentlig plage

Iriwindale, California, har offisielt erklært fabrikken som en offentlig plage, etter at innbyggerne klaget over brennende øyne og hodepine Kreditt: Nick Ut/AP

En by i Sør-California har erklært fabrikken som produserer den populære Sriracha-sausen som en offentlig plage.

Irwindale-byrådets handling onsdag kveld gir fabrikken 90 dager på seg til å gjøre endringer for å stoppe de krydrede luktene som førte til klager fra noen innbyggere i fjor høst. Å erklære en offentlig ordensforstyrrelse vil tillate byens tjenestemenn å gå inn på fabrikken og gjøre endringer hvis lukten vedvarer etter fristen.

Avgjørelsen kom til tross for vitnesbyrd fra luftkvalitetseksperter om at det ble gjort fremskritt mot en resolusjon. South Coast Air Quality Management District sa at deres inspektører har tatt luftprøver inne i anlegget, og mener at informasjonen som samles inn burde tillate fabrikken og byen å løse forskjellene deres.

Advokat John Tate, som representerer Sriracha-produsenten Huy Fong Foods, Inc., sa at selskapet hadde jobbet med AQMD på sitt filtreringssystem siden klagene først oppsto og var forpliktet til å finne langsiktige løsninger innen 1. juni.

Han kalte den offentlige ordensforstyrrelsen en demonstrasjon av at byen spenner muskler og tommel Huy Fong i øyet.

En samtale til Irwindale byadvokat Fred Galante ble ikke umiddelbart returnert.

Irwindale saksøkte Huy Fong Foods i oktober i fjor, og ba en dommer om å stanse produksjonen ved selskapets fabrikk, og sa at innbyggerne i motvind klaget over at røyk fra maling av rødglødende chilipepper svir i øynene og ga dem hodepine og hosteanfall.

I november beordret en dommer selskapet å slutte å produsere de irriterende luktene, men da var den årlige pepperkvernsesongen, som går fra august til oktober, over.

I mellomtiden klaget flere innbyggere over at lukten vedvarte da Huy Fong Foods-arbeidere fortsatte å tappe den populære varme sausen som er en stift i asiatiske restauranter og hjem. Data levert av AQMD viste at flertallet av klagene kom fra fire husstander.

Huy Fong Foods flyttet til Irwindale for to år siden, og åpnet et nytt anlegg for 40 millioner dollar i den stort sett industrielle byen med 1400 innbyggere.

Selskapet ble grunnlagt av den vietnamesiske immigranten David Tran, som begynte å blande opp sin særegne saus i en bøtte hjemme hos ham i 1980. Da virksomheten blomstret, åpnet han et anlegg i Rosemead, og flyttet til Irwindale da selskapet hans vokste ut av dette anlegget.

Han sa at det privateide selskapet tok inn rundt 85 millioner dollar i fjor, og la til at det sysselsetter rundt 200 arbeidere under pepperkvernsesongen og 60 året rundt.

Den flammende varme sausen er inneholdt i karakteristiske flasker med grønn tupp, hver med en tegning av en hane på siden.

Lik oss på Facebook for flere historier som dette!