Gratulerer med jubileet: 10 år etter David Lettermans Quintuple Bypass

PEOPLEs TV-kritiker velger ut vertens mest hjertestrekkende øyeblikk det siste tiåret Kreditt: John Paul Filo / CBS

Du vil aldri si at David Letterman er helhjertet – han har skjært inn i Jay Leno i det siste ved å referere til ham uten antydning til hengivenhet som Big Jaw – men torsdagens episode av Sen show med David Letterman vil være en påminnelse om hvor stor rolle det orgelet har spilt i karrieren.

For ti år siden i dag sjokkerte den da 52 år gamle programlederen Amerika da han gjennomgikk akutt femdobbel bypass-operasjon. For å minnes jubileet vil han torsdag intervjue mannen som håndterte operasjonen, kardiotorakskirurg O. Wayne Isom.

For seerne – og, antar man, for Letterman selv – markerte helsekrisen hans et vendepunkt. I tiåret siden har TVs mest konsekvent kontrariske komiker klart å – elske seg selv? Nei, han er fortsatt for stikkende til det. Ville han ønsker å være kjærlig? Men han har imponert ved å omfavne noen store livsendringer og hendelser med selvutslettende verdighet, ydmykhet og direktehet:

Hjerteoperasjonen: Da han kom tilbake til showet 21. februar 2000, refererte Letterman spøkefullt til et emne som forblir, vel, evig ferskt: Bypass-operasjon er når leger kirurgisk skaper ny blodstrøm til hjertet ditt. En bypass er det som skjedde med meg da jeg ikke fikk det The Tonight Show . Men dette var en stor sak for Letterman – faren hans døde av et hjerteinfarkt i en alder av 57. Han hentet ut det medisinske teamet sitt og ble kvalt og sa: Hvis du noen gang må ha denne operasjonen, ved Gud, håper jeg du er velsignet nok til å gå gjennom det med folk som disse.
I SLEKT: David Letterman hopper inn i Late-Night-striden
9/11: Etter ødeleggelsen av tvillingtårnene og det forferdelige tapet og forstyrrelsen av livet på Manhattan, ble Letterman en slags uoffisiell ambassadør for byen, Sen show sitt hjem. Da han kom tilbake til luften 17. september, berømmet han rørende daværende ordfører Rudy Giuliani, hyllet de falne offiserene og brannmennene og samlet stille seerne til å komme videre i hverdagen. Å late som om han er modig, sa han, er like bra som ekte vare. Det var ikke FDR, men det var ganske bra.

Harry: Selv nå er det vanskelig å forestille seg at denne legendarisk antisosiale mannen ikke bare giftet seg, men også lykkelig oppdrar en 6 år gammel gutt som heter Harry. Letterman gjør ikke så mye oppstyr om farskap, men temaet har bidratt til å legge ned en ny planke av samtale med gjester, og skapt et bånd med seerne. En kveld var Harry i studio, og blåste et kyss ned fra balkongen. Dave vinket og ropte: Takk kjære, takk for at du tok turen innom.
I SLEKT: Inne i David Lettermans kjærlighetsliv
Sexskandalen: Det sier noe om Lettermans statur – og karakter – at det som kunne vært en PR-katastrofe viste seg å være en triumf. Den siste 1. oktober tilsto han på kamera at han hadde ligget med kvinner i staben og følgelig viklet seg inn i en utpressingstrussel. Selv om dette for noen overførte Letterman til Just Another Dirty Old Man-bunken, ble rangeringene faktisk forbedret – og har holdt seg høye under all skytingen på NBC. Det er fordi det, ærlig talt, var en bemerkelsesverdig grunnrenser av en tale som traff en tone av (det hørtes ut som) fullstendig, smertefull oppriktighet. Bare Letterman vil referere til seksuelle indiskresjoner som skumle greier med en blanding av skam og ubehagelig humor - den underliggende implikasjonen er at han er krypen.

Hvem vet? Kanskje han er det. I løpet av de siste 10 årene har han også vært den mest fascinerende – og fascinerende menneskelige – personligheten på nattscenen.