NASA-tjenestemann sier at folk vil bo på månens overflate innen et tiår mens Orion flyr langs den andre siden

  utsikt over jorden fra Artemis
Foto: NASA

Det er bare et spørsmål om tid før folk vil bo - og jobbe - på overflaten av månen, ifølge en NASA-tjenestemann.

Følger dens etterlengtet lansering onsdag nådde Artemis 1-oppdraget en ny milepæl mandag da Orion, et romfartøy på en fem ukers ubemannet reise, fløy bare 81 mil over den andre siden av månens overflate.

'Det er det første skrittet vi tar til langsiktig utforskning av dypt rom, ikke bare for USA, men for verden,' Howard Hu, programleder for Orion, fortalte nylig til BBC .

'Vi skal tilbake til månen,' fortsatte han. 'Vi jobber mot et bærekraftig program, og dette er kjøretøyet som vil frakte menneskene som vil lande oss tilbake på månen igjen.'

  Artemis lansering
NASA

Et oppfølgende bemannet oppdrag, Artemis II, forventes i enten 2023 eller 2024, og målet med Artemis I er å sikre at Orion-romfartøyet fungerer som det skal før eventuelle astronauter går om bord. Et tredje oppdrag, som etter sigende vil involvere et SpaceX-kjøretøy , vil ta sikte på å returnere astronauter til overflaten av månen for første gang siden de historiske månelandingene for flere tiår siden.

Hu sa at NASAs plan er å ha folk tilbake på månen innen et 'tiår' - og han forventer en mer varig tilstedeværelse på overflaten.

'De vil ha habitater og de vil ha rovere på bakken,' han fortalte det til BBC . 'Så, ikke bare er vi i stand til å jobbe med å levere mennesker til månen, få folk ned til overflaten av månen, de må fortsatt ha infrastruktur.'

'Vi kommer til å sende folk ned til overflaten,' la han til, 'og de kommer til å leve på den overflaten og drive med vitenskap.'

Når Orion går i bane rundt månen, noe den vil gjøre i seks dager, skriver den historien som den fjerneste avstanden noe romfartøy designet for å frakte mennesker har vært fra jorden, og bryter rekorden satt av Apollo 13 med 30 000 miles.

Da romfartøyet mistet kontakten med NASA i løpet av sin tid over månen, tok det videoer og fotografier av deler av overflaten som ikke var synlig fra jorden. NASAs flydirektør Judd Frieling sa det vil ta 'noen dager å få ned de spesielle bildene.' De vil inkludere bilder som aldri er sett før, la han til.

NASA avslører planer om å sende den første kvinnen til månen i 2024

De spennende nyhetene stopper ikke der for romentusiaster. Hu erkjente at en stor grunn for Artemis-oppdragene er å bygge kunnskap som kan brukes på oppdrag til Mars.

'Det kommer virkelig til å være veldig viktig for oss å lære litt utenfor jordens bane og deretter gjøre et stort skritt når vi drar til Mars,' sa han. 'Og Artemis-oppdragene gjør det mulig for oss å ha en bærekraftig plattform og transportsystem som lar oss lære å operere i det dype rommiljøet.'