Shania Twain om å gjenvinne sin trone: 'Jeg har ikke noe å bevise lenger'

Det er hun fortsatt den ene!

Nesten 30 år etter hennes første album, country-ikon Shania Twain er tilbake og travlere enn noen gang.

Twain, 57, har nådd noen historiske topper. Den bestselgende kvinnelige countryartisten gjennom tidene med mer enn 100 millioner solgte plater over hele verden, Twain redefinerte sjangeren med rullende hits som 'Any Man of Mine', 'That Don't Impress Me Much' og 'I'm Gonna Getcha Good! ' Men hun tålte også ødeleggende nedturer på veien til superstjernestatus, fra foreldrenes tragiske dødsfall og et sjokkerende svik som førte til skilsmisse fra sin første ektemann til en kamp med borreliose som nesten ødela stemmen hennes.

  Shania Twain utrulling
Shania Twain. Martin Schoeller

For mer om Shania Twain, hent den nye utgaven av PEOPLE, på aviskiosker overalt på torsdag.

Til tross for vanskelighetene, 'fant jeg virkelig et så fantastisk liv,' sier Twain – som lærte å elske igjen med andre ektemann Frédéric Thiébaud, 52 – i den nye PEOPLE-forsidehistorien.

Nå frisk, er den elskede sangeren tilbake på toppen av spillet når hun forbereder seg på å gi ut sitt sjette studioalbum, Dronningen av meg (ut 3. februar), og begi deg ut på en global turné.

'Det er som en renessanseperiode for meg. Å fortsatt oppleve det som en relevant artist, det er givende,' sier Twain. 'Jeg føler en fornyet selvtillit. Jeg har ikke noe å bevise lenger, og jeg føler frihet i det.'

Shania Twain debuterer 80-tallsinspirert video for 'Waking Up Dreaming', hennes første singel på 5 år

Innfødte i Timmins, Ontario begynte å synge i barer som 8-åring. Og da moren hennes, Sharon, og stefaren, Jerry, døde da hun bare var 22, begynte Twain å opptre på et feriested for å forsørge de tre yngre søsknene sine.

'Det var som,' Dette er alt jeg vet hvordan jeg skal gjøre. Jeg må støtte barna. Det ga meg en motivasjon og en fryktløs sinnstilstand, for når du ikke har et valg, må du presse gjennom - og det var det jeg gjorde,' sier hun.

Hun brakte til slutt den modige ånden til Nashville og slo gjennom i 1995 med sin andre LP, Kvinnen i meg , som hun skapte sammen med sin produsentmann Robert 'Mutt' Lange. Men det var med hennes tredje album, 1997-tallet Kom igjen , at Twain forstyrret en mannsdominert virksomhet og gjorde en enestående overgang til pop, og banet vei for fremtidige artister som Taylor Swift .

  Shania Twain utrulling
Shania Twain. Martin Schoeller

'Hun var ikke redd for å viske ut sjangerlinjer, vise mellomrom eller redefinere hva det vil si å være kvinne i countrymusikk,' sier country-popstjernen Kelsea Ballerini , 29. 'Den frimodighet er noe jeg håper å bære gjennom hele karrieren.'

Legger til Grammy-vinner Maren Morris , 32: 'Shania hadde virkelig en av de mest ikoniske crossoverne i landets historie... Jeg beundrer hennes tillit til veien hennes fordi hun virkelig bare elsker å bringe mennesker sammen, uansett lyden som kommer ut av høyttalerne.'

Med hennes album fra 2002 Opp! , ble Twain den eneste artisten noensinne som har tre påfølgende diamantsertifiserte album (med salg på mer enn 10 millioner hver). Men selv med sine banebrytende prestasjoner, slet Twain med å bli tatt på alvor som artist og møtte sexistiske antakelser om at hun skyldte suksessen sin til sine mannlige samarbeidspartnere.

  Shania Twain utrulling
Shania Twain på Grammys i 1995. Vince Bucci/AFP/Getty

'Det var veldig støtende å bli betraktet som en støpt kunstner, at det måtte en mann eller et team til for å forme meg,' sier Twain. 'Jeg bet meg mye i tungen. Men når du er i bransjen fra en ung alder som kvinne, lærer du virkelig hvordan du lar det rulle av ryggen.'

Twain møtte enda flere tilbakeslag etter at hun tok en pause fra rampelyset for å fokusere på å oppdra henne og Langes sønn Eja, nå 21, i 2004. I 2008 imploderte hennes 14 år lange ekteskap med Lange da hun fikk vite om hans affære med hennes nære venn. Marie-Anne Thiébaud.

Se hele episoden av People Cover Story: Shania Twain nedenfor

'Det var en veldig lav periode i livet mitt,' sier Twain, som sank ned i en depresjon. Etter sviket, ble hun og Marie-Annes ektemann, tidligere Nestlé-sjef Frédéric, commiserated over deres felles hjertesorg og ble like etter forelsket.

Med hjertet på bedring, konfronterte Twain et annet problem: stemmen hennes. I mer enn syv år klarte hun ikke å projisere vokalt og bekymret for at hun aldri skulle synge igjen. Etter hvert diagnostiserte legene Twain med Lyme sykdom fra et flåttbitt i 2004, som de mener skadet nervene i stemmebåndene hennes. Hun lærte seg å synge på nytt, med langvarig oppvarming og fysioterapi, og i 2018 gjennomgikk Twain åpen hals kirurgi for å styrke de svekkede nervene.

'Jeg kan kanskje ikke [synge] for alltid,' sier hun, 'men akkurat nå nyter jeg bare der jeg er.'

  Shania Twain utrulling
Shania Twain. Martin Schoeller

Faktisk kommer Twains tilfredshet frem høyt og tydelig Dronningen av meg , hennes positive, styrkende nye LP som hun sier hun skrev for å unnslippe pandemiens fortvilelse. Rekorden - hennes første på fem år - er bare det siste kapittelet i hennes gjenoppblomstring. Hennes overraskelse Coachella cameo med Harry Styles i april i fjor hjalp henne å vinne over en ny generasjon fans, og hennes Netflix dokumentar utgitt i fjor sommer, Ikke bare en jente , minnet mangeårige hengivne om hvorfor de elsket henne i utgangspunktet.

'Alle disse årene senere er jeg fortsatt her, nesten på en større måte,' sier hun, 'og jeg omfavner det.'